Marynowanie, czyli jedna z metod konserwowania warzyw, owoców i grzybów, to sposób, by zatrzymać pełnię ich smaku na czas zimy, gdy na natura zasypia. Szukasz idealnej kompozycji przypraw, by przygotować aromatyczną paprykę konserwową? Przyprawa do do konserwowania papryki Kamis nadaje intensywny smak i aromat przetworom dzięki dużej zawartości ziaren gorczycy i nasion kopru.
Gorczyca biała - 63%, nasiona kopru, marchew, pieprz czarny, ziele angielskie - 3%
Przygotuj zalewę - zagotuj: 5 szklanek wody, 1 szklankę octu, 2 łyżki cukru, 2 łyżki soli.
Paprykę umyj i oczyść z gniazd nasiennych. W wyparzone słoiki układaj ściśle pokrojoną w paski paprykę, zalej ciepłą zalewą, wsyp po 1 łyżeczce przyprawy, wlej po łyżce oleju i zakręć.
Pasteryzuj od 10 do 20 minut, w zależności od grubości plastrów papryki.
Słoiki wyjmij z wody, ustaw do góry dnem i zostaw do ostygnięcia.