W McCormick wiemy, że wykorzystywane w naszej pracy składniki smakowe zależą od różnych warunków środowiska naturalnego, dlatego tak potrzebne jest staranne, rozważne i spójne podejście. Nasze składniki pozyskujemy od ponad stu lat z rozwijających się obszarów tropikalnych i podzwrotnikowych, dlatego mamy duże doświadczenie w rozpoznawaniu potencjalnych zagrożeń. Wiemy, jak najlepiej zapewnić produktom McCormick najwyższą jakość. Wychodzimy z założenia, że zapewnianie jakości to kluczowe zadanie McCormick, dlatego nasze systemy, procesy i działania należą do najbardziej restrykcyjnych w branży. Co to oznacza? Badamy nie tylko gotowe produkty – z taką samą uwagą testujemy również składniki wykorzystywane do ich produkcji.
Jakość wpisana jest w DNA McCormick. Naszym celem jest proaktywne zapobieganie wszelkim możliwym zagrożeniom jakości i likwidowanie ich. Działania zapobiegawcze, do których zaliczamy edukację, zaczynamy od najdalszego ogniwa, czyli często w krajach pochodzenia naszych składników. Ponadto dysponujemy środkami interwencyjnymi, które obejmują sprawdzanie, testowanie i przeprowadzanie ocen naszych produktów. Oprócz tego posiadamy system reagowania. Czas i wysiłki, jakie wkładamy w działania zapobiegawcze, to z punktu widzenia naszej działalności dobra inwestycja.
A oto najistotniejsze przykłady naszego zaangażowania na rzecz najwyższych standardów jakości:
- nasze inwestycje w jakość są największe w całej branży przypraw i mieszanek przyprawowych. Należymy do elitarnej na skalę świata grupy firm, które uzyskały najwyższą ocenę „3” w certyfikacji jakości Safe Quality Food,
- opracowaliśmy czysty, bezpieczny i naturalny system pasteryzacji parowej ziół i przypraw, który został zaprojektowany w taki sposób, by przetwarzane składniki nie traciły na jakości i zachowywały swoje właściwości,
- co roku przeprowadzamy kilka milionów analiz składników i produktów.
Odpowiedzialność spoczywa na wszystkich
W McCormick wyznajemy zasadę, że zapewnianie jakości nie należy do obowiązków konkretnego działu czy zespołu, ale jest ono nieodłącznie wpisane w kulturę pracy wszystkich naszych pracowników. W naszym przekonaniu zapewnianie jakości nie polega tylko na badaniu końcowego produktu – nasze proaktywne podejście zakładające ciągłe ulepszanie oznacza, że troszczymy się o jakość od samego początku łańcucha dostaw, na wszystkich jego etapach.
Komitet Zarządzania Ryzykiem Przedsiębiorstwa na szczeblu kierowniczym, którego działania podkreślają znaczenie jakości dla McCormick, stoi na straży ochrony marki, czystości, jakości i bezpieczeństwa naszych produktów. Członkowie komitetu dokładają starań, by wykrywać i likwidować wszelkie potencjalne zagrożenia, które mogłyby wpłynąć na należytą jakość naszych produktów.
Nasze zaangażowanie, którego smak poczujesz w naszych produktach od Wielkiej Brytanii po Republikę Południowej Afryki i od Stanów Zjednoczonych po Chiny, widać w inwestycjach na rzecz bezpieczeństwa, dzięki którym nasze zakłady uzyskują certyfikaty Global Food Safety Standards. Choć standardy jakości mogą nosić różne nazwy (ISO 2200, BRC, SQF), wszystkie mają ten sam cel: zapewniają niezależny system regulacyjny, w ramach którego przedsiębiorstwa dbają o bezpieczeństwo żywności oraz stosują systemy zarządzania jakością, które odpowiadają przyjętym w kraju i na świecie przepisom i wymogom.
McCormick ma na świecie 20 obiektów, którym przyznano 25 certyfikatów jakości. W ramach certyfikacji GFSI (Global Food Safety Initiative) podczas audytów restrykcyjnie kontroluje się również doświadczenie i kwalifikacje audytora oraz systemu audytowego – takiej procedury nie stosuje się przy innych audytach przeprowadzanych przez podmioty trzecie. Audyty GFSI skonstruowane są w taki sposób, by lepiej sprawdzać, czy stosowane produkty, procesy i systemy gwarantują konsumentom bezpieczeństwo i wysoką jakość żywności.