Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
ImbirImbir

Imbir

< Powrót

Ciekawostki
Dotarł do basenu Morza Śródziemnego, jako środek płatniczy jednak szybko doceniono go, jako przyprawę. Już w I wieku n.e. rzymski smakosz Caelius Apicius polecał go do sosów, mięsa i drobiu, a także jako dodatek do aromatycznych soli. Stosowany był także, jako silny afrodyzjak. Imbir dotarł do Anglii przed 1066 r. i był używany głównie jako przyprawa do pieczenia. Królowa Elżbieta I przepadała za piernikami, do których był obowiązkowym dodatkiem. Stąd angielska nazwa piernika ‘gingerbread’. Do Polski przywieźli go prawdopodobnie Krzyżacy. Imbir należy do przypraw rozgrzewających; wzmaga potliwość oraz pomaga przy przeziębieniach. Łyżeczka imbiru dodana do ciepłej wody przynosi ulgę osobom cierpiącym na chorobę lokomocyjną. Ponadto uważa się, że imbir pomaga na trawienie i pobudza krążenie.

Jak wybierać
Mielony imbir powinien mieć mocno pikantny smak i kremowy odcień. Głównym składnikiem smakowym są gingerole.

Zastosowanie
Nadaje słodkiego posmaku ciastom, herbatnikom i biszkoptom.
Idealnie komponuje się ze smażonymi orientalnymi daniami - wystarczy zmieszać go z sosem sojowym i odrobiną ryżowego wina lub sherry.
Doskonale komponuje się z marchewką, słodkimi ziemniakami i kabaczkiem.
Przed grillowaniem możemy nasmarować kurczaka olejem z dodatkiem miodu i imbiru.

Wartości odżywcze
Wartość energetyczna w 100g: 323 KCal
Białka w 100g: 9.1 g
Węglowodany w 100g: 58 g
Tłuszcz w 100g: 6 g
Cukry w 100g: 3.4 g
Kwasy tłuszczowe nasycone w 100g: 1.9 g
Błonnik w 100g: 13 g
Sód w 100g: 0.03 g