1Obierz i pokrój w kostkę warzywa: pora, korzeń pietruszki, marchewkę oraz czosnek. Dodajemy natkę pietruszki, solimy i gotujemy na wolnym ogniu około godziny.
2Następnie pokrój buraki w plastry lub w kostkę i dodaj do wywaru.
3Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i rozgniecione ziarna pieprzu oraz sól i szczyptę majeranku. Gotuj całość przez 40 minut, dodaj zakwas do barszczu lub żurku (wtedy smak jest bardziej intensywny).
4Dopraw cukrem, solą i pieprzem do smaku.
5Na sam koniec dodaj zahartowaną śmietanę. (W oddzielnym naczyniu wymieszaj śmietanę dodając stopniowo do niej zupę i gotuj jeszcze przez chwilę.
6Puree ziemniaczane
7Oddzielnie ugotuj ziemniaki. Do odcedzonych ziemniaków dodaj łyżkę masła i ubij na gładkie puree z łyżką masła.
8Dodaj podsmażoną cebulkę i całość wymieszaj.
9Podaj na dwa sposoby: albo z ziemniakami na dnie talerza zalanych barszczem, albo na osobnym talerzyku.
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.