Szaszłyki yakitori z krewetkami i papryczkami shishito:
450
g
dużych krewetek, obranych i oczyszczonych
25
papryczek shishito lub innych średnio ostrych zielonych papryczek
bambusowe patyczki do szaszłyków o długości ok 15 cm
Instrukcje
1Przygotuj glazurę do krewetek. W małym rondlu wymieszaj wszystkie składniki i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 25–30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż glazura zredukuje się o połowę. Zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia.
2Rozgrzej grill na średnim ogniu. Nadziej krewetki i papryczki shishito na bambusowe patyczki do szaszłyków. Grilluj po 2–3 minuty z każdej strony, w międzyczasie równo smarując szaszłyki glazurą, aż krewetki nabiorą różowego koloru, a skórka papryki się pomarszczy. Gotowe szaszłyki posmaruj jeszcze raz ewentualnymi pozostałościami glazury.
3
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.