Comber jagnięcy w ziołach, mus jabłkowy oraz bataty z sosem z czerwonego wina
41
Składniki
dziczyzna i inne
Comber jagnięcy w ziołach, mus jabłkowy oraz bataty z sosem z czerwonego wina
41
Składniki
Składniki
- 500 g comber jagnięcy
- Pieprz czarny
- kilka liści szałwi
- trybula
- mięta
- Sól morska
- 50 g masło
- natka pietruszki
-
Carpaccio z czarnuszką: - Pieprz czarny
- Sól morska
- 4 szt. seler
- Ziele angielskie w torebce
- trawa żubrowa
- czarnuszka
-
Bataty: - Liście laurowe w torebce
- Pieprz czarny
- Sól morska
- oliwa z oliwek
- 2 szt. batat
-
Mus jabłkowy: - 100 ml woda
- Cynamon kora
- Sól morska
- 4 szt. jabłko
- Ziele angielskie w torebce
- trawa żubrowa
-
Sos do jagnięciny: - Pieprz czarny
- 50 g masło
- 50 ml wino czerwone
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1/3 por
- 1/2 seler
- skrawki mięsa
- Ziele angielskie w torebce
- 200 ml wywar wołowy
- trawa żubrowa
Instrukcje
- 1 Jagnięcina: Mięso myjemy, odcinamy nadmiar tłuszczu, zeskrobujemy kości.
- 2 Bataty: Bataty obieramy i kroimy w równą kostkę.
- 3 Przyprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym z odrobiną oliwy i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 min.
- 4 Mus jabłkowy: Trawę żubrową, ziele angielskie i cynamon zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu.
- 5 Jabłka myjemy, obieramy i wycinamy gniazda.
- 6 Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut, po czym blendujemy bez przypraw, dodając małą ilość wody.
- 7 Przyprawiamy solą i przecieramy przez sito jeśli jest to konieczne.
- 8 Sos do jagnięciny: Skrawki z mięsa przesmażamy, dodajemy pokrojone warzywa, zalewamy winem i redukujemy.
- 9 Dodajemy ziele angielskie, trawę żubrową, wywar i dalej redukujemy.
- 10 Pod koniec sos zdejmujemy z ognia, przelewamy przez sito i zaciągamy zimnym masłem.
- 11 Skrawki mięsa pozostawiamy do sosu.
- 12 Wszystkie zioła miksujemy z masłem i kładziemy na oczyszczonym mięsie.
- 13 Pozostawiamy w lodówce, aby mięso się zamarynowało.
- 14 Pieczemy około 30-40 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu kroimy na porcje.
- 15 Carpaccio z czarnuszką: Selery myjemy i obieramy na okrągły kształt.
- 16 Gotujemy je na małym ogniu wraz z przyprawami, zwracając uwagę, aby się nie rozgotowały.
- 17 Po ugotowaniu kroimy na cienkie plasterki i układamy na talerzu.
- 18 Czarnuszkę prażymy na suchej patelni i posypujemy ułożony na talerzu seler.
Odkryj nowy smak: Musztarda z Curry
Musztarda z Curry to łagodna mieszanka smaków z przyprawami curry w roli głównej oraz z delikatną nutą owocową.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.