2Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, sól, oliwę i wodę. Zagniatamy by ciasto było elastyczne i gładkie - w strukturze podobne do pizzy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości na około godzinę.
3Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy (najlepiej natłuścić dłonie oliwą) , rozwałkowujemy na cienką warstwę i wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ciasto nakłuwamy widelcem.
4Układamy na nim pokrojone oliwki i pomidory, posypujemy oregano i czekamy ok. 20min, by mogło jeszcze odrobinę wyrosnąć. Nastepnie wkładamy blaszkę do rozgrzanego na 190’ piekarnika i pieczemy aż się pięknie zarumieni.
5Focaccio dobrze podawać z oliwą.
6Sposób przygotowania - oliwa smakowa
7Na rozgrzaną patelnię wlewamy pół szklanki oliwy i dodajemy do niej przyprawy. Lekko podgrzewamy na malutkim ogniu mieszając. Przelewamy do buteleczki.
8Taką oliwę śmiało wykorzystamy w innych przepisach kuchni śródziemnomorskiej.
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.