Rogaliki maślane

Składniki
Porcja dla: 12 szt.
Sposób przygotowania
3 godz. Czas przygotowania 16 min Czas gotowania
3 godz. Czas przygotowania
16 min Czas gotowania
  • 1. Do mleka dodaj drożdże, dokładnie wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

  • 2. 1 jajko ubij z cukrem, dodaj mleko z drożdżami, 300 g mąki, dokładnie wyrabiaj przez kilka minut, dodaj 20 g masła, wyrób na jednolite ciasto.

  • 3. Ciasto podziel na 9 części, z każdej uformuj kulkę, następnie każdą rozwałkuj, podsypując mąką na cienkie placki o średnicy 20 cm. każdy.

  • 4. Pozostałe miękkie masło wymieszaj z aromatem pomarańczowym, podziel na 8 części.

  • 5. Jeden placek posmaruj masłem, przykryj drugim, posmaruj masłem, przykryj kolejnym plackiem, powtórz do wyczerpania składników, oprósz z dwóch stron mąką, owiń delikatnie folią spożywczą lub papierem do pieczenia i wstaw na 30 minut do zamrażarnika.

  • 6. Na podsypanej mąką stolnicy, rozwałkuj schłodzone ciasto tak żeby uzyskać duży, okrągły, placek o średnicy 40 cm. następnie pokrój przez środek radełkiem lub nożem tak żeby uzyskaż 12 równych trójkątów.

  • 7. Zaczynajac od szerszej części, każdy trójkąt zwiń dokładnie do środka, lekko zegnij tak żeby uzyskać kształt rogalika.

  • 8. Rogaliki układaj w odstępach na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj papierem, odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia.

  • 9. Przed pieczeniem posmaruj rozkłuconym jajkiem.

  • 10. Piecz przez 8 minut w rozgrzanym do 200℃ piekarniku, następnie zmiejsz temperaturę do 180℃ i piecz kolejne 8 minut.

  • 11. Podawaj z ulubiona konfiturą.

  • Sprzęt do przygotowania: 2 miski, mikser/trzepaczka, stolnica, wałek, folia spożywcza, radełko cukiernicze pojedyncze gładkie lub nóż, papier do pieczenia, zamrażarka, blacha do pieczenia, pędzelek, piekarnik, waga kuchenna, miarka do płynów.