Piernik dyniowy

Składniki
Porcja dla: 8
Sposób przygotowania
40 min Czas przygotowania 45 min Czas gotowania
40 min Czas przygotowania
45 min Czas gotowania
  • 1. Dynię pokrój w kostkę, ułóż na blaszce do pieczenia i piecz około 30 minut w temperaturze 175 ℃, następnie zmiksuj w malakserze na gładkie puree.

  • 2. Żółtka oddziel od białek, białka wstaw do lodówki, do żółtek dodaj olej, wymieszaj.

  • 3. Do mąki dodaj przyprawy, proszek do pieczenia, sól, wymieszaj razem następnie połącz i wymieszaj z jajami, olejem i puree z dyni.

  • 4. Z białek ubij sztywna pianę dodając w trakcie ubijania partiami cukier.

  • 5. 2-3 łyżki ubitych białek dodaj do pozostałych składników, wymieszaj, dodaj pozostałe białka, delikatnie wymieszaj.

  • 6. Podłóżną forme do pieczenia (około 24 cm. długości) wysmaruj masłem, umieść w niej masę, delikatnie ubij o blat, a nastepnie piecz w piekarniku przez 45 minut w temperaturze 170 ℃.

  • 7. Do soku dodaj cukier puder i wymieszaj energicznie trzepaczką do uzyskania gestego lukru.

  • 8. Wystudzone ciasto, posmaruj lukrem i posyp posypka dekoracyjną.

  • Sprzęt do przygotowania: piekarnik, blaszka do pieczenia, malakser, 2 miski, miarka do płynów, waga kuchenna, mikser lub trzepaczka, podłóżna forma do pieczenia około 24 cm. długości.