Pierniczki z polewą czekoladową

Składniki
Porcja dla: około 30 sztuk
Sposób przygotowania
15 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania
15 min Czas przygotowania
20 min Czas gotowania
  • 1. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki na ciasto.

  • 2. Dodaj pozostałe składniki, zagnieć na jednolite ciasto, zawiń w folie, odstaw na 30 minut do lodówki.

  • 3. Stolnicę podsyp mąką, ciasto włoż pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia, rozwałkuj na grubość około 7 mm.

  • 4. Za pomocą foremek wytnij pierniczki.

  • 5. Pierniczki ułóż na blaszce do pieczenia, piecz ok 20 min. w temp 180℃, wystudź.

  • 6. W misce cukier puder wymieszaj trzepaczką z wodą do uzyskania lukru, na koniec dodaj aromat migdałowy.

  • 7. Pierniczki zanurz jedną stroną w polewie, odłóż do zatygniecia.

  • Sprzęt do przygotowania: Waga kuchenna, miarka do płynów, miska, papier do pieczenia, wałek, stolnica, foremki do pierniczków, blacha do pieczenia, piekarnik, rondelek, trzepaczka.

Porady Gotowanie

Pierniczki przechowuj w zamkniętym pojemniku z cząstką pomarańczy lub cytryny, będą dzięki temu miękkie.