Pancakes z nadzieniem waniliowym

Składniki
Porcja dla: 6 szt.
Sposób przygotowania
25 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania
25 min Czas przygotowania
10 min Czas gotowania
  • 1. Jajka wymieszaj z cukrem i mlekiem, mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą, następnie połącz te składniki i wymieszaj na gładkie ciasto, pod koniec dodaj olej.

  • 2. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę kukurydzianą, 50 ml mleka, aromat waniliowy, wymieszaj.

  • 3. Pozostałe mleko umieść w rondelku, dodaj do niego utarte żółtka, doprowadź do wrzenia mieszając, gotuj jeszcze 1 minutę energicznie mieszając trzepaczką rózgową, wystudź.

  • 4. Na patelnię do każdego dołka wlej po 2-3 łyżki ciasta. Przy pomocy drewnianej łyżki niewielką część ciasta delikatnie rozprowadż po ściankach, smaż na wolnym ogniu 3-4 minuty, następnie na połowę placków nałóż nadzienie waniliowe i przykryj pozostałymi plackami tak żeby usmażona strona była na zewnątrz.

  • 5. Przed podaniem oprósz cukrem z wanilią, podawaj z ulubionymi owocami.

  • Sprzęt do przygotowania: 2 miski, mikser/trzepaczka rózgowa, rondelek, patelnia, dołkownica lub 2 małe patelnie o średnicy około 12 cm