Panacotta kawowo-waniliowa

Składniki
Porcja dla: 6 szt.
Sposób przygotowania
25 min Czas przygotowania 4 min Czas gotowania
25 min Czas przygotowania
4 min Czas gotowania
  • 1. Mleko umieść w rondelku, dodaj cukier, wymieszaj, podgrzej, połowę odlej do miski.

  • 2. Do jednej części dodaj ektrakt kawowy do drugiej aromat waniliowy.

  • 3. 8 g żelatyny rozpuść w trzech łyżkach wrzątku, a następnie dodaj do ciepłego mleka z ektraktem kawowym wymieszaj, wystudź, rozlej do szklanek tak aby wypełnić odrobinę mniej niż w połowie.

  • 4. Ze ścierki zwiń rulon, umieść go w blaszcze do pieczenia, a następnie ustaw pochylone szklanki tak aby płyn wypełnił je po przekątnej, odstaw na 2 godziny do lodówki.

  • 5. W miedzyczasie pozostałą żelatynę rozpuść w trzech łyżkach wrzątku i dodaj do ciepłego mleka z aromatem waniliowym, wymieszaj, wystudź

  • 6. Po 2 godzinach szklanki ustaw pionowo i wlej do nich mleko z aromatem waniliowym. Odstaw do lodówki na około 2 godziny.

  • 7. Przed podaniem ułóż na wierzch świeże maliny.

  • Sprzęt do przygotowania: Rondelek, 2 miski, trzepaczka rózgowa, blacha do pieczenia, 2 ściereczki kuchenne, 6 szklanek o pojemnosci około 150 ml, lodówka, waga kuchenna, miarka do płynów.

Porady Gotowanie

Aby przygotować wersję wegańską zamiast żelatyny użyj agaru.