Owocowy sernik na zimno

Składniki
Porcja dla: 8
Sposób przygotowania
1 godz. Czas przygotowania 20 min Czas gotowania
1 godz. Czas przygotowania
20 min Czas gotowania
  • 1. Mąkę, skrobię i proszek przesiej i odłóż.

  • 2. Jajka i cukier umieść w misie miksera i ubij na jednolitą masę.

  • 3. Przesiane mąki z proszkiem dodaj do masy jajecznej delikatnie mieszając łyżką.

  • 4. Ciasto przełóż do okrągłej formy o średnicy 21 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.

  • 5. Powierzchnię ciasta wyrównaj.

  • 6. Piecz w temperaturze 175°C przez około 20 minut, lub do tak zwanego suchego patyczka.

  • 7. Ciasto wyjmij, całkowicie wystudź.

  • 8. Do rondelka włóż 5 listków żelatyny.

  • 9. Żelatynę zalej 100 ml zimnej wody i odstaw na około 10minut aż napęcznieje.

  • 10. Rondelek postaw na palniku i podgrzewaj jednocześnie mieszając do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.

  • 11. Zdejmij z palnika i lekko przestudź.

  • 12. Czekoladę drobno posiekaj.

  • 13. W misie miksera umieść twaróg, cukier puder, aromat waniliowy i zmiksuj do połączenia.

  • 14. Żelatynę wymieszaj z jogurtem i dodaj do masy serowej. Dokładnie zmiksuj do połączenia.

  • 15. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno.

  • 16. Dodaj do masy serowej delikatnie mieszając.

  • 17. Dodaj czekoladę.

  • 18. Masę wylej do formy.

  • 19. Na wierzch ułóż przygotowane wcześniej owoce.

  • 20. Przygotuj galaretkę.

  • 21. Owoce zalej galaretką.

  • 22. Ciasto pozostaw w lodówce do czasu całkowitego stężenia galaretki.

Porady Gotowanie

Wszystkie składniki (oprócz śmietanki) powinny być w temperaturze pokojowej.