Owocowe ciasto jogurtowe z kruszonką

Składniki
Porcja dla: 8
Sposób przygotowania
55 min Czas przygotowania 1 godz. Czas gotowania
55 min Czas przygotowania
1 godz. Czas gotowania
  • 1. Mąkę, cukier oraz masło przełóż do dużej misy.

  • 2. Składniki ucieraj ręcznie, aż do uzyskania jednolitej konsystencji kruszonego ciasta.

  • 3. Kruszonkę odstaw na 30 minut do schłodzenia w lodówce.

  • 4. Białka oddziel od żółtek.

  • 5. Białka ubij na sztywną pianę.

  • 6. Stopniowo dodawaj żółtka wciąż ubijając masę.

  • 7. W międzyczasie dodawaj po kolei cukier, olej, jogurt oraz aromat.

  • 8. W oddzielnym naczyniu wymieszaj proszek do pieczenia oraz mąkę.

  • 9. Mąkę z proszkiem do pieczenia dodaj do pozostałej części masy i wymieszaj łyżką.

  • 10. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

  • 11. Na wierzchu poukładaj owoce.

  • 12. Równomiernie rozprowadź kruszonkę na owocach.

  • 13. Całość piecz w 180°C przez około 1 godzinę.

  • Sprzęt do przygotowania: waga kuchenna, miarka do płynów, 4 miski, mikser, łyżka, forma do ciasta, papier do pieczenia, piekarnik.

Porady Gotowanie

Dla ułatwienia kruszonkę można przygotować z pomocą blendera.