Mini tarta z jabłkami

Składniki
Porcja dla: 8 szt.
Sposób przygotowania
25 min Czas przygotowania 25 min Czas gotowania
25 min Czas przygotowania
25 min Czas gotowania
  • 1. Obrane jabłko przekrój na pół, wytnij gniazda nasienne, pokrój w plastry, skrop sokiem z cytryny, wymieszaj.

  • 2. Jajko wybij do miski, dodaj cukier, cukier wanilinowy, dokładnie wymieszaj trzepaczką lub mikserem, dodaj olej i ponownie wymieszaj.

  • 3. Dodaj jogurt, wymieszaj, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, wyrób na jednolitą masę.

  • 4. Tartaletki wysmaruj masłem, do każedej włóż po 2-3 łyżki ciasta, tak do 2/3 wysokości foremek, przykryj plastrami jabłek, oprósz cukrem wymieszanym z cynamonem.

  • 5. Piecz w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 175℃.

  • 6. Wystudzone tartaletki wyjmij z foremek, przy pomocy pędzelka posmaruj dżemem morelowym, udekoruj posypką.

  • Sprzęt do przygotowania: 2 miski, waga kuchenna, miarka do płynów, trzepaczka lub mikser, 8 foremek do tartaletek o średnicy około 10 cm., blacha do pieczenia, piekarnik, pędzelek kuchenny.