Lody waniliowo-rabarbarowe

Składniki
Porcja dla: 10
Sposób przygotowania
25 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania
25 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania
  • 1. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem

  • 2. Mleko i śmietankę podgrzej w rondelku, następnie dodaj kilka łyżek do utartych żółtek, wymieszaj.

  • 3. Żółtka przełóż do rondelka z mlekiem i śmietanką, dodaj aromat waniliowy, doprowadź do wrzenia intensywnie mieszając trzepaczka rózgową lub mikserem, gotuj 1 minutę na wolnym ogniu mieszając do uzyskania puszytego sosu, następnie przetrzyj przez sito, odstaw do schłodzenia.

  • 4. Na patelni rozpuść cukier, dodaj rabarbar, gotuj na wolnym ogniu. Po 5 minutach dodaj truskawski, wszystko razem gotuj kilka minut do uzyskania konsystencji gęstego syropu, odstaw do wystudzenia.

  • 5. W jednym pojemniku do zamrażania umieść część mleczną, w drugim owoce w syropie, wstaw do zamrażarki na około 5-6 godzin, miksuj co 45 minut.

  • 6. Kiedy obie części będa już bardzo gęste połącz je i delikatnie zamieszaj, wstaw ponownie do zamrażarki na około 1 godzinę.

  • Sprzęt do przygotowania: rondelek, patelnia, trzepaczka rózgowa/mikser, waga kuchenna, miarka do płynów, dwa pojemniki do zamrażania, zamrażarka.