Lody marchewkowe

Składniki
Porcja dla: 8 porcji (około 150 g każda)
Sposób przygotowania
45 min Czas przygotowania 35 min Czas gotowania
45 min Czas przygotowania
35 min Czas gotowania
  • 1. W rondelku rozpuść masło, dodaj marchewkę, cukier trzcinowy, cynamon, imbir, smaż 2-3 minuty.

  • 2. Dodaj mleko i sok pomarańczowy, gotuj na wolnym ogniu około 30 minut następnie przełoż do blendera kielichowego i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji, wystudź.

  • 3. Śmietankę ubij, a na koniec dodaj aromat waniliowy.

  • 4. Marchew i śmietanę wymieszaj, umieść w pojemniku do zamrażania, wstaw do zamrażarnika na 3-4 godziny.

  • 5. W trakcie zamrażania dokładnie mieszaj co 40 minut.

  • 6. Na patelnie wsyp cukier, podgrzewaj do uzyskania złotego koloru, dodaj śmietankę, wode i gotuj na wolnym ogniu do uzyskania sosu karmelowego, wystudź.

  • 7. W miseczkach do podania umieść pokruszone ciastka owsiane, następnie lody, polej karmelem, udekoruj posypką.

  • Sprzęt do przygotowania: waga kuchenna, miarka do płynów, rondelek, miska, mikser lub trzepaczka, blender kielichowy lub ręczny, pojemnik do przechowywania i do zamrażania o pojemności około 1.5 l, zamrażarka, miseczki lub pucharki do podania.