Kremowy sernik nowojorski

Składniki
Porcja dla: 8 sztuk
Sposób przygotowania
30 min Czas przygotowania 40 min Czas gotowania
30 min Czas przygotowania
40 min Czas gotowania
  • 1. Ciasteczka zmiksuj w malakserze z rozrobionym masłem, ułóż je na spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, dokładnie ubij.

  • 2. Spód piecz w 180℃ przez około 10 min., wystudź.

  • 3. Do serka śmietankowego dodaj mascarpone, cukier, aromat waniliowy, mąkę pszenną, wymieszaj.

  • 4. Dodaj jaja, żółtka, sok z cytryny, delikatnie ubij.

  • 5. Kwaśną śmietanę wymieszaj z cukrem pudrem.

  • 6. Masę serową przełóż do tortownicy, piecz ok. 30 min. w temperaturze 160℃, następnie posmaruj kwaśną śmietaną i piecz jeszcze ok. 8 min. Sernik wystudź i wstaw do lodówki na kilka godzin.

  • 7. Truskawki umieść w rondelku, dodaj cukier z wanilią oraz cukier, gotuj na wolnym ogniu około 7 min., pod koniec dodaj skrobię ziemniaczaną.

  • 8. Sernik podawaj z truskawkami.

  • Sprzęt do przygotowania: tortownica ok. 24 cm., papier do pieczenia, miska duża, miska mała, trzepaczka rózgowa, mikser, rondelek, piekarnik, lodówka.

Porady Gotowanie

Zamiast truskawek sernik możesz podawać z  malinami lub wiśniami. Ciasteczka możesz pokruszyć używając woreczka foliowe