Eklery z kremem

Składniki
Porcja dla: 20 szt.
Sposób przygotowania
30 min Czas przygotowania 35 min Czas gotowania
30 min Czas przygotowania
35 min Czas gotowania
  • 1. Mleko, wodę i masło umieść w rondelku, doprowadź do wrzenia, dodaj mąkę i energicznymi ruchami przy użyciu łyżki drewnianej lub szpatułki silikonowej wyrabiaj przez 2-3 minuty do uzyskania gładkiej kuli, wystudź.

  • 2. Do ciasta dodawaj partiami rozmieszane jajka, wyrabiaj mikserem do uzyskania, gładkiego, gęstego, błyszczącego ciasta.

  • 3. Ciasto umieść w worku cukierniczym z końcówką z ząbkami o średnicy około 1-1,5 cm.

  • 4. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, szprycuj eklery o długości około 12 cm.

  • 5. Piecz w piekarniku z termoobiegiem przez 30 minut w temperaturze 170℃, wystudź.

  • 6. Śmietankę dokładnie ubij z cukrem pudrem, dodaj mascarpone, aromat, wymieszaj. Masę umieść w worku cukierniczym z gładką końcówką o średnicy około 0,5 cm.

  • 7. W spodach eklerów w skrajnych częściach zrób końcówką noża dwa małe otwory, przez które przy pomocy worka cukierniczego nadziewaj eklery masą.

  • 8. Przed podaniem eklery oprósz cukrem z wanilią.

  • Sprzęt do przygotowywania: Rondelek, łyżka drewniana lub szpatułka silikonowa, 2 miski, mikser, worek cukierniczy, nóż, końcówki do szprycowania - gładka 0,5 cm. średnicy i ząbkowana 1-1,5 cm średnicy, papier do pieczenia, piekarnik, waga kuchenna miarka do płynów.