Egipska Sobia

Składniki
Porcja dla: 1.6 l
Sposób przygotowania
10 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania
10 min Czas przygotowania
20 min Czas gotowania
  • 1. Ryż wsyp na drobne sitko, dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą, przesyp do miski wlej 0,5 litra wody, mocz około 1 godzinę.

  • 2. Ryż odcedź, przesyp do rondelka, zalej 250 ml wody, przykryj, gotuj na wolnym ogniu 15 minut, odstaw do wystygnięcia.

  • 3. Do blendera kielichowego wlej mleko, mleko kokosowe, dodaj cukier, aromat waniliowy, wystudzony ryż wszystko dokładnie zmiksuj na wysokich obrotach.

  • 4. Do szklanek włóż po 2-3 kostki lodu, wlej koktail, udekoruj posypka różowe kryształki.

  • Sprzęt do przygotowania: waga kuchenna, miarka do płynów, drobne sitko, miska, rondelak z przykrywką, blender kielichowy.

Porady Gotowanie

zamiast blendera kielichowego możesz użyć dużego dzbanka i blendera ręcznego.