Drożdżówki

Składniki
Porcja dla: 8 szt.
Sposób przygotowania
3 godz. Czas przygotowania 15 min Czas gotowania
3 godz. Czas przygotowania
15 min Czas gotowania
  • 1. Mąkę wymieszaj z cukrem i solą.

  • 2. Drożdże dokładnie wymieszaj z 4 łyżkami ciepłego mleka, odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce (około 30℃).

  • 3. Pozostałe mleko wymieszaj z roztopionym masłem.

  • 4. Ubij 2 jaja.

  • 5. Wszystkie składniki na ciasto połącz i wyrabiaj 7 minut, odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce (około 30 ℃).

  • 6. Składniki na kruszkonkę połącz, wymieszaj i dokładnie rozetrzyj, odstaw w chłodne miejsce.

  • 7. Ciasto wyłóż na stolnicy delikatnie podsypanej mąką, podziel na 24 kawałki o wadze około 45g, uformuj z nich kulki a następnie długie wałki o średnicy około 1,5 cm.

  • 8. Następnie kolejno z 3 wałków zapleć luźny warkocz, zwiń w koło, tak żeby łączenia znalazły się pod spodem.

  • 9. Ciasto umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut.

  • 10. Piekarnik rozgrzej do 180℃, drożdżówki posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp kruszonka, piecz około 15 minut.

  • Sprzęt do przygotowania: waga kuchenna, miarka do płynów, duża miska, 2 małe miski, rondelek, mikser lub trzepaczka, stolnica, papier do pieczenia, blacha do pieczenia, piekarnik, pędzelek kuchenny.