Donuty z cytrynowym lukrem

Składniki
Porcja dla: 15 sztuk
Sposób przygotowania
25 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania
25 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania
  • 1. Mleko podgrzej do temperatury około 30℃, dodaj drożdże i dokładnie wymieszaj, odstaw na 15 min.

  • 2. Dodaj cukier, jajko, wymieszaj, dodaj mąkę i wyrabiaj ok. 5 min, pod koniec dodaj roztopione masło, ponownie wyrabiaj do uzyskania gładkiego ciasta.

  • 3. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i odstaw w ciepłe miejsce (około 30℃) na 1,5 - 2 godz.

  • 4. Ciasto przemieszaj, podziel na kawałki, każdy ok. 50g, uformuj kulki, spłaszcz je do 1 - 1,5 cm grubości, w środku wytnij kółkiem do wycinania otwór o średnicy ok. 3-4 cm.

  • 5. Donuty ułóż na papierze do pieczenia, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 30-40 min. w temperaturze jak za pierwszym razem.

  • 6. Na dużej patelni rozgrzej do 175℃ olej , donuty smaż partiami po około 3-4 min na każdej ze stron, wyjmij na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym.

  • 7. W małej misce umieść sok cytrynowy dodawaj partiami cukier puder, energicznie mieszając trzepaczką do uzyskania lukru.

  • Wystudzone donuty zanurzaj z jednej strony w lukrze, udekoruj posypką.

  • Sprzęt do przygotowania: waga kuchenna, miarka do płynów, rondelek, duża miska, papier do pieczenia, duża patelnia, mała miska, trzepaczka rózgowa, kółko do wycinania o średnicy 3-4 cm.