Czekoladowo-migdałowy sandwich

Składniki
Porcja dla: 8
Sposób przygotowania
3 godz. Czas przygotowania 15 min Czas gotowania
3 godz. Czas przygotowania
15 min Czas gotowania
  • 1. Żółtka oddziel od białek, białka odstaw do lodówki.

  • 2. W misce wymieszaj mleko z olejem, dodaj mąkę, kakao, żółtka, dokładnie wymieszaj.

  • 3. Białka ubij na sztywna pianę, dodając w trakcie partiami cukier.

  • 4. 3 łyżki piany dodaj do masy z kakao, wymieszaj a następnie dodaj pozostałą piane delikatnie mieszając

  • 5. Masę wylej, na wyłożona papierem do pieczenia blache o wymiarach około 24-30 cm., delikatnie ubij o blat.

  • 6. Piecz 40 minut w temperaturze 150℃.

  • 7. Śmietankę dokładnie ubij z cukrem pudrem, dodaj aromat migdałowy I wymieszaj.

  • 8. Wystudzone ciasto wyjmij z blachy, odwróć spodem do góry, przekrój wzdłuż na pół, jeden kawałek posmaruj ubitą śmietaną, przykryj drugim, całość dokładnie owiń papierem do pieczenia i wstaw na 1 godzinę do lodówki.

  • 9. Rozwiń, przytnij cienkim nożem boki, pokrój w poprzek na kwadraty, a następnie po przekątnej na trójkąty (lub na prostokąty).

  • Sprzęt do przygotowania: 3 miski, mikser/trzepaczka, papier do pieczenia, blacha do pieczenia o wymiarach 24-30 cm., piekarnik, cienki nóż do ciasta, waga kuchenna, miarka do płynów.