Czekoladowe ciasto z mlecznym kremem

Składniki
Porcja dla: 8
Sposób przygotowania
1 godz. Czas przygotowania 35 min Czas gotowania
1 godz. Czas przygotowania
35 min Czas gotowania
  • 1. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, w połowie ubijania dodaj cukier

  • 2. Do ubitych białek dodaj po kolei żółtka cały czas miksując.

  • 3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao

  • 4. Suche składniki połącz delikatnie z masą jajeczną.

  • 5. Wlej do wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 25 cm

  • 6. Piecz w nagrzanym do 170ºC piekarniku przez ok.35 min,. ostudź i podziel na dwie części.

  • Masa:

  • 1. Mleko zagotuj z cukrem i ekstraktem waniliowym, ostudź.

  • 2. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę, dodaj ostudzone mleko i mleko w proszku, dobrze wymieszaj

  • 3. Gotową masą przełóż biszkopt

  • Polewa/masa:

  • 1. Masło ubijaj mikserem ok 4 min. do uzyskania puszystej masy, następnie dodawaj partiami cukier nie przerywając miksowania.

  • 2. Dodaj kakao, wymieszaj mikserem, na koniec dodaj mleko wszystko dokładnie ubij na gładką masę .

  • 3. Wierzch ciasta posmaruj masa