Ciasto zebra

Składniki
Porcja dla: 10
Sposób przygotowania
25 min Czas przygotowania 50 min Czas gotowania
25 min Czas przygotowania
50 min Czas gotowania
  • 1. Żółtka oddziel od białek, białka odstaw do lodówki.

  • 2. Tortownicę wysmaruj masłem.

  • 3. Mleko wymieszaj z olejem, dodaj mąkę, sól, żółtka, dokładnie wymieszaj.

  • 4. Z białek ubij sztywną pianę, dodając partiami w trakcie ubijania cukier puder, na koniec dodaj sok z cytryny.

  • 5. Ubite białka połącz i delikatnie wymieszaj z pozostałą masą, następnie ciasto rozdziel na dwie części, do jednej dodaj kakao, delikatnie wymieszaj.

  • 6. Na środku tortownicy układaj kolejno naprzemiennie po 2 łyżki jasnej masy, a taką samą ilość następnie ciemnej, powtórz do wykorzystania skłdników, tak żeby ciasto samoczynnie rozpływało sie po tortownicy, na koniec delikatnie ubij o blat.

  • 7. Piecz przez 50 minut w temperaturze 170℃, wystudź.

  • 8. W międzyczasie do wody dodaj cukier puder i energicznie wymieszaj trzepaczką do uzyskania gęstego lukru.

  • 9. Wystudzone ciasto posmaruj lukrem i udekoruj posypką.

  • Sprzęt do przygotowania: 2 miski, waga kuchenna, miarka do płynów, trzepaczka lub mikser, tortownica około 24 cm średnicy, piekarnik.