Ciasto rabarbarowe

Składniki
Porcja dla: 8
Sposób przygotowania
25 min Czas przygotowania 1 godz.15 min Czas gotowania
25 min Czas przygotowania
1 godz.15 min Czas gotowania
  • 1. Rabarbar pokrój pod kątem 45° na kawałki o długości około 7 cm., połowę w jedną, a połowę w drugą stronę.

  • 2. Prostokontną formę do pieczenia o wymiarach 20-30 cm. wyłóż papierem do pieczenia.

  • 3. Cukier umieść w rondelku, dodaj wodę, gotuj na wolnym ogniu 3-4 minuty do uzyskania gęstego syropu, gorący syrop wylej do formy, rozprowadź po całym dnie, wystudź.

  • 4. Rabarbarbar rozłóż w formie okragłą stroną do spodu tak aby powstała “jodełka”.

  • 5. Do miękkiego masła dodaj cukier puder i aromat z wanilii, ucieraj trzepaczką lub mikserem do uzyskania puszystej masy.

  • 6. Dodawaj pojedynczo jajka powoli ubijając, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wyrób na jednolitą masę.

  • 7. Ciasto przełóż do formy z rozłożonym rabarbarem, równomiernie rozprowadź. Piecz przez 75 minut w temperaturze 160 ℃, wystudź.

  • 8. Ciasto wyjmij z formy odwracając tak, żeby rabarbar znalazł się na górze.

  • Sprzęt do przygotowania: nóż, forma do pieczenia o wymiarach 20-30 cm., papier do pieczenia, duża miska, mikser/trzepaczka, waga kuchenna, miarka do płynów, piekarnik.

Porady Gotowanie

Użyj rabarbaru który jest mocno czerwony.