Ciasto marchewkowe

Składniki
Porcja dla: 12
Sposób przygotowania
20 min Czas przygotowania 50 min Czas gotowania
20 min Czas przygotowania
50 min Czas gotowania
  • 1. Jajka ubij z cukrem, proszkiem do pieczenia i przyprawami.

  • 2. Nie przerywając miksowania dodaj olej i mąke, wymieszaj.

  • 3. Do masy dodaj marchewkę, wymieszaj.

  • 4. Okragłą formę (około 25 cm średnicy) wysmaruj masłem, przełóż do niej masę, piecz ok 50 min. w temperaturze 180℃.

  • 5. Śmietankę ubij z cukrem pudrem, dodaj serek, delikarnie wymieszaj.

  • 6. Wystudzone ciasto przekrój w poprzek na pół, posmaruj 1/3 masy, przykryj wierzchem.

  • 7. Ciasto posmaruj pozostałą masą, udekoruj posypką.

  • Sprzęt do przygotowania: waga kuchenna, miarka do płynów, duża miska, mikser/trzepaczka, tarka z drobnymi oczkami, okrągła forma o średnicy około 25 cm, piekarnik.