Składniki
Porcja dla: 8 szt.
Sposób przygotowania
2 godz.30 min Czas przygotowania 22 min Czas gotowania
2 godz.30 min Czas przygotowania
22 min Czas gotowania
  • 1. Do dużej miski odlej 100 ml ciepłej wody, dodaj do niej drożdże, cukier, dokładnie wymieszaj, dodaj dwie łyżki mąki, ponownie wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce (około 30 ℃) na 20 minut.

  • 2. Do rozczynu drożdżowego dodaj resztę wody, przesianą pozostałą mąkę, sól, dokładnie wymieszaj, następnie wyrób na jednolite ciasto, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.

  • 3. Zwilżoną ręką zawiń ciasto do środka z każdej strony, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, proces ten powtórz 4 razy. Za każdym razem zawijając ciasto do środka i odstawiając na 15 minut.

  • 4. Ciasto wyjmij na stolnicę, podziej na 8 części, każdą formuj w owalną bułkę, dobrze obsypując maką, ułóż na papierze do pieczenia, przykryj, odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

  • 5. Piecz w rozgrzanym do 220 ℃ piekarniku przez 10 minut, nastepnie zmniejsz temperaturę do 185℃ i piecz około 12 minut.

  • Sprzęt do przygotowania: duża miska, miarka do płynów, waga kuchenna, sitko do przesiewania, stolnica, papier do pieczenia, blacha do pieczenia, piekarnik.