Bezy z kremem kawowym

Składniki
Porcja dla: 12 sztuk
Sposób przygotowania
20 min Czas przygotowania 2 godz. Czas gotowania
20 min Czas przygotowania
2 godz. Czas gotowania
  • 1. Białka ubij na bardzo sztywną pianę, w trakcie ubijania dodawaj partiami cukier, pod koniec ubijania dodaj skrobię kukurydzianą i ocet winny.

  • 2. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.

  • 3. Ubitą pianę umieść w rękawie, następnie szprycuj okrągłe bezy o średnicy 8 cm i wysokości 5 cm.

  • 4. W każdej bezie przy pomocy łyżki zrób na srodku głęboki dołek.

  • 5. Bezy piecz w piekarniku przez 120 min. w temperaturze 100℃

  • 6. Śmietanke ubij z cukrem, pod koniec ubijania dodaj mascarpone i ekstrakt kawowy, dokładnie wymieszaj.

  • 7. Wystudzone bezy napełniaj przy pomocy rękawa nadzieniem kawowym, przed podaniem udekoruj ulubionymi owocami.

  • Sprzęt do przygotowania: 2 miski, mikser, trzepaczka, papier do pieczenia, blacha do pieczenia, piekarnik, rękaw do szprycowania, końcówka do szprycowania z ząbkami o średnicy ok 1-1,5 cm, waga kuchenna, miarka do płynów.

Porady Gotowanie

Prawidłowo ubita piana na bezy ma gładką konsytencję, jest błyszcząca i bardzo sztywna. Na papierze możesz odrysować ołówkiem koła o średnicy ok 8 cm, ułatwią Ci idealne szprycowanie.