Bao buns z malinami

Składniki
Porcja dla: 10 sztuk
Sposób przygotowania
2 godz. Czas przygotowania 10 min Czas gotowania
2 godz. Czas przygotowania
10 min Czas gotowania
  • 1. Wodę i mleko podgrzej 30℃, dodaj drożdże, dokładnie wymieszaj aż drożdże rozpuszczą się, dodaj cukier, łyżkę mąki, wymieszaj, odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce (około 30 ℃).

  • 2. Do rozczynu dodaj pozostałą mąkę, sól, wyrabiaj około 6-8 minut do uzyskania jednolitego ciasta, w połowie wyrabiania dodaj roztopione masło.

  • 3. Ciasto przykryj i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce (około 30℃) do wyrośnięcia.

  • 4. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 5 mm. Wycinaj okrągłe kółka o średnicy 10 cm. Posmaruj z jednej strony olejem, złóż na pół tak żeby posmarowana strona znalazła się w środku, ułóż na podsypanej mąką tacy i odstaw pod przykryciem na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.

  • 5. Wyrośnięte ciasto gotuj na parze w specjalnym koszyku około 10 minut.

  • 6. Mascarpone wymieszaj z malinami i cukrem pudrem.

  • 7. Bułeczki bao delikatnie rozchyl do każdej włóż 1-2 łyżki nadzienia, posyp posypka dekoracyjną.

  • Sprzęt do przygotowania: miarka do płynów, termometr kuchenny, waga kuchenna, rondelek, trzepaczka, 2 miski, stolnica, wałek, kółko do wycinania o średnicy około 10 cm., taca, pędzelek kuchenny, duży garnek, koszyk do gotowania na parze.