Babka migdałowa

Składniki
Porcja dla: 6
Sposób przygotowania
25 min Czas przygotowania 50 min Czas gotowania
25 min Czas przygotowania
50 min Czas gotowania
  • 1. Żółtka oddziel od białek.

  • 2. Do żółtek dodaj olej, mleko, makę ryżową, aromat migdałowy, dokładnie wymieszaj.

  • 3. Z białek ubij sztywną pianę, w trakcie ubijania dodawaj partiami cukier, na koniec dodaj ocet winny.

  • 4. Do żółtek dodaj 2 łyżki ubitego białka, wymieszaj, następnie dodaj pozostałe białka i delikatnie, dokładnie wymieszaj.

  • 5. Formę do babki wysmaruj 1 łyżką masła, wlej masę, delikatnie ubij o blat, owiń folia spożywczą, w folii zrób wykałaczką kilka otworów.

  • 6. Formę ustaw w garnku, zalej do połowy gorącą wodą, przykryj, gotuj na bardzo wolnym ogniu 50 minut, wyjmij z wody, odwiń z foli, odstaw do wystygnięcia.

  • 7. Do rondelka wlej śmietankę, dodaj pozostałe masło. Pokruszoną czekoladę rozpuść na małym ogniu mieszając, nie doprowadzaj do wrzenia.

  • 8. Wystudzoną babke wyjmij z formy, polej sosem czekoladowym i oprósz posypką dekoracyjną.

  • Sprzęt do przygotowania: 2 miski, mikser/trzepaczka, forma na babkę z kominem o średnicy około 20 cm, folia spożywcza, duży garnek z przykrywką, rondelek, waga kuchenna, miarka do płynów.