04 lipca 2019 | Kamis
W sezonie letnim zdecydowana większość naszych imprez przenosi się na świeże powietrze, a w roli głównej występuje na nich oczywiście grill. By wzbogacić i urozmaicić smak grillowanych potraw, zazwyczaj podaje się je w towarzystwie świeżych warzyw i sałatek. Znudziły ci się banalne ogórki pokrojone w słupki i ćwiartki pomidorów oprószone solą? Sałatka na grilla może mieć zupełnie inne oblicze. Oto kilka sprawdzonych przepisów na szybkie i smaczne sałatki, które podbiją serca gości i domowników!
W polskiej kuchni buraki były obecne od zawsze, ale moda na różnego rodzaju buraczane sałatki pojawiła się u nas stosunkowo niedawno. Robią jednak prawdziwą furorę – i nic dziwnego: o ile odpowiednio dobierzemy dodatki i przyprawy, zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Sałatka z buraków, która wyjątkowo przypadła nam do gustu, to pełen smaków warzywny bukiet przełamany wyrazistym smakiem koziego sera i okraszony gruboziarnistą musztardą francuską oraz odrobiną octu balsamicznego. Doskonale łączy ze sobą składniki o miękkiej teksturze, takie jak ser i ugotowane buraki, z tymi bardziej chrupiącymi – rzodkiewkami i prażonymi ziarnami dyni. Buraki można ugotować lub, by w pełni wydobyć ich smak, piec w piekarniku do miękkości. W zależności od upodobań można też wykorzystać nieco inny zestaw przypraw – całość dobrze będzie się komponować także z ziołami prowansalskimi czy mieszanką ziół do sałatek Kamis.
Ziemniaki pojawiają się w różnych popularnych polskich sałatkach, które lądują na stole z okazji świąt, imienin i różnych innych uroczystości. Zazwyczaj towarzyszą im jednak duże ilości majonezu, co nie czyni z nich wymarzonego dodatku do – i tak już dość ciężkostrawnych – potraw z grilla.
Lekka sałatka ziemniaczana z bazylią wydaje się znacznie lepszym pomysłem. Jej bazą są gotowane w mundurkach ziemniaki sałatkowe pokrojone w plastry oraz ogórki konserwowe. Nic specjalnego? Sekret tej potrawy tkwi w wyjątkowym sosie na bazie bulionu warzywnego, w którym pierwsze skrzypce grają bazylia i czosnek, zaś za sprawą octu winnego z białego wina czuć w nim przyjemną kwaskowatość. Tę sałatkę warto przygotować kilka godzin przed imprezą przy grillu i odstawić ją w chłodne miejsce – dzięki temu ziemniaki zdążą wchłonąć wszystkie nieoczywiste smaki i aromaty bulionowego sosu.
Popularność pełnych smaku, suszonych w południowym słońcu pomidorów jest w naszym kraju zupełnie zrozumiała. Nie tylko dodają one potrawom charakterystycznego smaku umami, ale też wnoszą do naszych przepisów odrobinę południowej fantazji. Sałatka z suszonymi pomidorami to krótka, ale intensywna kulinarna podróż do słonecznej Italii, niezwykle prosta w przygotowaniu.
Wystarczy upiec filet z piersi kurczaka zamarynowany uprzednio w ulubionych przyprawach – według nas idealnie sprawdzi się mieszanka ziół do drobiu Kamis z odrobiną kolorowego czosnku – a następnie pokroić go w małe kawałki i wymieszać z suszonymi pomidorami, oliwkami i ugotowanym al dente makaronem oraz brokułem. Doskonałe wykończenie stanowi dressing na bazie octu winnego i ostrej musztardy rosyjskiej z dodatkiem tymianku i rozmarynu. Jeśli przewidujesz obfitą mięsną ucztę na grillu, możesz zrezygnować z kurczaka i zamiast niego dodać do sałatki po prostu więcej warzyw.
Włoskie klimaty sprawdzają się świetnie, jeśli chodzi o sałatki do dań z grilla. Duża ilość ziół i świeże składniki pełne słońca – czego chcieć więcej? Kolejną świetną propozycją inspirowaną kuchnią Półwyspu Apenińskiego jest sałatka z mozzarellą, pomidorkami koktajlowymi i pomarańczą.
Jej przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje maksymalnie 15 minut – wymienione składniki należy wymieszać z roszponką, sosem i... gotowe! Bazą sosu jest oliwa wymieszana z wodą w proporcjach 1:1 oraz wybrany zestaw ziół. Najlepiej sprawdzi się mieszanka ziół włoskich Kamis, ale w tym zakresie warto eksperymentować – odrobina kolorowego pieprzu może np. dodać całości zaskakującego wymiaru. Sos wystarczy przygotować i wymieszać z sałatką na 15 minut przed jej podaniem.
Po latach hegemonii zwykłej sałaty liściastej nadeszła era innych gatunków sałaty o często intrygujących smakach. Jedną z najbardziej lubianych w ostatnich latach sałat jest rukola, o podłużnych, ostro zakończonych liściach i charakterystycznym, wyrazistym smaku.
Sałatka z rukoli doskonale komponuje się z potrawami z grilla – jest lekka, a przy tym niezwykle aromatyczna za sprawą słodko-kwaśnego dressingu na bazie musztardy francuskiej, octu balsamicznego i miodu (warto dodać też nieco kolorowego czosnku, jeśli go lubisz). Bez problemu można ją wzbogacić o liście innych gatunków sałaty, np. roszponki czy chrupiącej sałaty lodowej, a także – jeśli masz je pod ręką – o pokaźną garść pomidorków koktajlowych. Grillowane steki w takim towarzystwie będą smakować jeszcze lepiej!
Które sałatki do dań z grilla przyrządzisz w ten weekend?
Wejdź na naszą stronę, żeby odkryć więcej przepisów, porad, filmów i inspiracji >