25 marca 2016 | Kamis
Nie ważne czy jesteś mistrzem grillowania czy początkującym amatorem, nasze wskazówki pomogą Ci przygotować idealnego grilla.
Zacznijmy od podstaw, są dwie rzeczy których potrzebuje grill: węgiel i pokrywę. Chociaż grille na gaz są w porządku, to nigdy nie uzyskasz wyjątkowego aromatu wędzenia jak w przypadku grilli tradycyjnych. Pokrywa utrzymuje stałą temperaturę i sprawia, że mięso piecze się we własnych oparach, przez co zyskuje głębie smaku.
Jakość węgla ma ogromny wpływ na smak grillowanego jedzenia. Polecamy węgiel drzewny, bo jest najbardziej naturalny. Bardziej zaawansowanych grillowiczów zachęcamy do ustawiania cienkich patyczków pomiędzy rozżarzonymi węgielkami. Orzech i dąb pasują do wieprzowiny oraz ryb, natomiast wiśnia i jabłoń nadadzą słodyczy mięsu.
Grillowanie wymaga czujności. Chociaż lato to czas odpoczynku, pamiętaj, żeby nie przegapić ważnego momentu, kiedy mięso musi zostać obrócone lub zdjęte z rożna.
Mięso kładziemy na grillu zazwyczaj zaraz po wyciągnięciu z lodówki. To błąd! Jedzenie powinno chwilę odczekać w temperaturze pokojowej zanim zostanie usmażone na ruszcie. Zawsze wyjmuj mięso z lodówki co najmniej 30 minut przed grillowaniem.
Na jednej połowie grilla umieść dwa razy więcej węgla, to pomoże uzyskać różnice temperatur na Twoim ruszcie. Mięso smaż na gorętszej stronie, natomiast na chłodniejszej trzymaj już upieczone, żeby nie straciło temperatury i było gotowe do spożycia
Do obracania czy zdejmowania mięsa używaj szczypców zamiast widelca
Do obracania czy zdejmowania mięsa używaj szczypców zamiast widelca. Uważaj na przesmażenie kiełbasek czy zrobienie ze steka twardej podkowy. Jeśli natarłeś mięso naszymi przyprawami z linii Kamis Grill, grilluj je na wolnym ogniu, żeby nie utraciło wyjątkowego smaku i soczystości.
Po ciężkiej pracy przy grillu, każdy zasługuje na błogie ochłodzenie. Weź do ręki szklankę z ulubionym napojem, rozsiądź się na wygodnym leżaku i ciesz się latem!
Wejdź na naszą stronę, żeby odkryć więcej przepisów, porad, filmów i inspiracji >
Jakość węgla ma wpływ na smak grillowanego jedzenia