25 marca 2016 | Kamis
Tworzenie autentycznego smaku to połączenie sztuki z technologią. Czasem szczypta bazylii lub kilka ziarenek pieprzu cayenne może sprawić, że ze zwykłego dania powstaje dzieło sztuki. Jak to się dzieje, że ktoś wie dokładnie jakich składników użyć, żeby stworzyć idealny balans smaków?
Robert Rędziak jest technikiem żywności w KAMIS z 10 letnim doświadczeniem. Robert jest odpowiedzialny za idealne połączenia starannie wyselekcjonowanych składników do naszych przypraw.
“Zanim zabierzemy się do składnia mieszanki przypraw , najpierw musimy się zastanowić jaki efekt czy smak chcemy uzyskać” mówi Robert. „ Cały czas próbujemy nowych smaków i pomysłów. Rozmawiamy zarówno z najlepszymi szefami kuchni jak i naszymi konsumentami. To ciągły, złożony proces”. KAMIS znajduje inspiracje wszędzie, od naszego programu Trendy w Smakach, po uczęszczanie w kulinarnych wydarzeniach na całym świecie.
„Szukamy >>najwyższego standardu<< smakowego, najlepszego z najlepszych. Nie ważne czy to kurczak smokey texan czy żeberka z grilla, każdy przepis musi być autentyczny.”
Chcemy być pewni, że osiągniemy
najlepsze efekty
Po tym jak smak lub przepis zostaje wybrany, Robert i jego zespół zaczynają pracę nad skrupulatnym procesem wyboru i odmierzania składników. „Zwykle stworzenie nowego produktu zajmuje nam od czterech do sześciu tygodni. Chcemy być pewni, że osiągniemy najlepsze efekty.”
Doświadczenie Roberta jako technika żywności nie sprowadza się tylko do wiedzy dotyczącej ziół i przypraw, ale również bazuje na organoleptyce – badającej wpływ wyglądu, smaku, aromatu i tekstury danego składnika na nasze podniebienia.
„Chociaż staramy się zwracać uwagę na każdy element, smak jest najbardziej istotny. Musimy być w 100% usatysfakcjonowani każdym etapem: od pierwszego kęsa po końcowy posmak.”
Technologia jest bardzo dokładna. Robert musi znaleźć idealny balans smaków i nie ma tutaj miejsca na błędy: „Kiedy odmierzamy składniki w naszej laboratoryjnej kuchni, nawet zmiana ciśnienia powietrza spowodowana otwarciem drzwi, może wpłynąć na super dokładne obliczenia.”
Spotkanie z zespołem degustującym to moment prawdy. Robert jest wtedy bardzo niespokojny: „Kiedy zespół KAMIS dobrze się bawi kosztując różnych smaków, ja zazwyczaj chodzę troszkę zestresowany mając nadzieję, że jedzenie smakuje wszystkim tak bardzo jak mi.”
Następnym razem kiedy spróbujesz naszych pysznych przypraw Kamis Grill do karkówki czy kurczaka, pomyśl o czasie, trosce i wiedzy, które zostały włożone w przygotowanie naszych przypraw.
Jeśli chcesz się dowiedzieć jak w KAMIS wybieramy przepisy i składniki do naszych przypraw przeczytaj historię Macieja Wawryniuka.
Wejdź na naszą stronę, żeby odkryć więcej przepisów, porad, filmów i inspiracji >