Smaki Wigilii

Smaki Wigilii

Święta Bożego Narodzenia bez pysznych, pełnych aromatu wypieków wiele by straciły. Poznaj najpopularniejsze ciasta i desery i zobacz, czym możesz zaskoczyć rodzinę i znajomych.

Czas wigilijnych przygotowań to kuchenna krzątanina, ostatnie zakupy i sprawdzanie najlepszych przepisów. Trzeba się sporo napracować, ale efekt potrafi być powalający. Pyszny karp w galarecie, świąteczne zupy i słodkie desery wynagradzają cały nasz trud włożony w gotowanie. Kuchenne aromaty zapowiadają zaś wspaniałą ucztę. Wyśmienite potrawy i rodzinna atmosfera to doskonałe połączenie!

Dania główne 

Wigilia to wyjątkowy dzień i wspaniałe dania na świątecznym stole. Zgodnie z wiekową tradycją powinno być ich dwanaście. Przy takiej liczbie potraw wszyscy się najedzą, a każdy znajdzie idealny smak dla siebie. Podstawą kolacji jest oczywiście karp smażony. Warto doprawić go pieprzem cytrynowym, by nadać mu odpowiedni, lekko kwaskowaty smak. Ci, którzy nie przepadają za rybą z patelni, mogą skusić się na wersję w galarecie. Wigilijna kolacja nie może się obejść bez zup, wśród których króluje barszcz czerwony i zupa grzybowa. Podczas ich gotowania należy pamiętać o dodaniu ziela angielskiego i liści laurowych, gdyż dzięki tym przyprawom zyskają na intensywności. Na wigilijnym stole nie może zabraknąć także pierogów z kapustą i grzybami, które podaje się ugotowane lub podsmażone i okraszone cebulką.

Apetyczne przekąski 

Po daniach głównych na stół trafiają potrawy, które możemy nakładać sobie wedle uznania. Wszystkie są oczywiście postne, więc w ich składzie dominują warzywa i ryby. Dwie najbardziej popularne propozycje to kapusta z grzybami lub groch z kapustą. Przygotowując wersję z grochem dodajmy do niej odrobinę czosnku staropolskiego. To mieszanka przypraw idealnie nadająca się do takich potraw. Świątecznym klasykiem są również  śledzie w oleju i ryba po grecku, która wcale nie pochodzi z Grecji. Właściwie było to danie kuchni żydowskiej, które przyjęło się na polskich stołach i po pewnym czasie zmieniło swoją nazwę. Przygotowując ją, warto sięgnąć po dobry, świeżo zmielony czarny pieprz, doskonale podkreślający smak tego dania. Polska Wigilia zachwyca nas różnorodnością dań. Wspaniałe zapachy i stół uginający się pod ciężarem potraw zachęcają do jedzenia. Coś na słodko Po wytrawnych daniach czas na coś słodkiego, bo przecież w Święta zawsze piecze się mnóstwo pysznych ciast. Najpopularniejsze wypieki to sernik i makowiec, które pojawiają się na stołach w wielu polskich domach. Innymi słodkimi hitami Wigilii są pierniczki, ciasteczka korzenne i piernik. Swój smak oraz zapach zawdzięczają imbirowi, cynamonowi i goździkom. Takie drobne, słodkie przekąski z łatwością można zabrać ze sobą, gdy odwiedzamy rodzinę lub gości, by dzielić się z innymi smakiem Świąt. Tradycyjnym smakołykiem jest kutia, czyli pszenica z makiem i bakaliami. Jest niezwykle słodka i łatwo ją przyrządzić. Ten regionalny specjał już dawno zyskał uznanie w całej Polsce.

Świąteczny klimat 

Większość z nas kojarzy Wigilię z tradycyjnym kompotem z suszu, który trafia na większość świątecznych stołów. Przygotowując ten pyszny napój, warto sięgnąć po przyprawę do grzańca, gdyż zawiera wszystkie niezbędne składniki, nadające mu charakterystycznego aromatu. Atmosfera przedświątecznych przygotowań to magiczny czas, który można spędzić z rodziną i znajomymi. Zapachy roztaczające się wtedy w domu sprawiają, że sami czujemy klimat Świąt. Przygotowując wigilijne potrawy i wypieki, należy pamiętać, by sięgać po najlepsze składniki i przyprawy, które nadadzą daniom idealnego smaku. Najważniejsze jest jednak to, żeby każdy w Święta był nie tylko najedzony, ale też szczęśliwy.