Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Pasztet drobiowy z ziołami i galaretką

Składniki
Sposób przygotowania
  • Piersi kurczaka, ziele angielskie i liście laurowe gotuj 50 min w ¾ l osolonej wody.

  • Piecz przez 35 minut.

  • Żelatynę rozpuść w gorącym, odłożonym wcześniej bulionie.

  • Ostudzony pasztet obłóż gałązkami tymianku i zalej tężejącą galaretką.

  • Pozostaw do całkowitego stężenia.

  • Następnie dodaj pokrojoną wątróbkę i gotuj jeszcze przez 15 minut.

  • Wywar przecedź, odlej 1 szklankę, w reszcie namocz kajzerkę.

  • Cebulę i pieczarki pokrój i usmaż na oleju.

  • Dopraw solą i tymiankiem.

  • Mięso zmiel w maszynce do mięsa razem z wątróbką, cebulą, pieczarkami i odciśniętą bułką.

  • Dodaj żółtka i ubite na sztywno białka.

  • Masę wyrób, dopraw solą, gałką muszkatołową, ognistą przyprawą, a na koniec połącz z pianą z białek.

  • Przełóż do wysmarowanej olejem formy i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

Oceny i komentarze: 0