Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Słodko-kwaśne skrzydełka kurczaka w Rendang curry

Te soczyste, pikantne skrzydełka kurczaka przygotowywane bez smażenia są najpierw marynowane w rendang curry, a następnie zalewane cierpkim syropem nasyconym aromatami trawy cytrynowej i limonki kaffir. To wszystko nadaje tradycyjnym pikantnym skrzydełkom intrygujący styl rodem z Azji Południowo-Wschodniej.

Składniki
Sposób przygotowania
  • Pokryj włożone do dużej miski skrzydełka 1/2 szklanki rendang curry. Przykryj. Włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny lub na całą noc, aby wydobyć pełnię smaku ze składników.

  • Ułóż pojedynczą warstwę skrzydełek na dużej płytkiej blasze do pieczenia wyłożonej folią spryskaną sprayem zapobiegającym przywieraniu. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 35 do 40 minut lub aż się zezłocą i odpowiednio upieką. W połowie pieczenia przewróć skrzydełka na drugą stronę.

  • Tymczasem w rondelku zagotuj wodę z cukrem, liśćmi limonki, 2 papryczkami chili pokrojonymi na cienkie plasterki, trawą cytrynową i pozostałą 1 łyżką rendang curry. Zmniejsz ogień. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Schłódź do temperatury pokojowej. Wyjmij liście limonki i trawę cytrynową. Wmieszaj sok z limonki.

  • Umieść skrzydełka w dużej misce wraz z syropem z limonką i trawą cytrynową. Podrzuć, aby skrzydełka dobrze pokryły się marynatą. Posyp pozostałą 1 papryczką chili pokrojoną na cienkie plasterki i orzeszkami ziemnymi. Podaj od razu z kawałkami ogórka.

Porady Gotowanie

Rendang curry stanowi bogatą, pachnącą kompozycję aromatycznych składników takich jak papryka chili, trawa cytrynowa, czosnek, imbir, owoc tamaryndowca, kolendra i kurkuma. Jest składnikiem popularnego w Azji Południowo-Wschodniej dania, wołowiny rendang.

Liście limonki kaffir to mocno pachnące liście owocu cytrusowego pochodzącego z Azji Południowo-Wschodniej. Nadają cytrusowy zapach i smak ryżowi, zupom, potrawkom, daniom smażonym i curry. Liście można kupić świeże, suszone lub mrożone w sklepach azjatyckich i delikatesach internetowych.

Tajskie papryczki chili bird’s eye to małe i ostre papryczki występujące powszechnie w Azji Południowo-Wschodniej. Jeśli nie są dostępne, zastąp je papryczkami chili de arból lub świeżymi paprykami cayenne.

Oceny i komentarze: 0