Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Peruwiański kurczak z dodatkiem purée z bananów i sosu z chili

Kurczak po peruwiańsku pieczony na rożnie, czyli pollo a la brasa, jest sztandarową południowoamerykańską potrawą. Grillowana wersja tego dania zawsze się udaje i pozwala cieszyć się pysznym, delikatnym i soczystym mięsem kurczaka. Dwa towarzyszące potrawie sosy z paprykami chili ají amarillo i ají rocoto tworzą ciekawy pikantny kontrapunkt dla smaku mięsa.

Składniki
Porcja dla: Przepis na 8 porcji.
Sposób przygotowania
  • Aby przygotować kurczaka po peruwiańsku, włóż kurczaka do dużego plastikowego woreczka z zamknięciem lub szklanego naczynia. Wymieszaj w miseczce pozostałe składniki z listy produktów potrzebnych do przyrządzenia kurczaka. Wlej marynatę do woreczka lub naczynia z kurczakiem. Obróć, aby dobrze pokryć mięso marynatą. Włóż do lodówki na co najmniej 3 godziny lub na całą noc, aby wydobyć pełnię smaku ze składników.

  • Tymczasem przygotuj dwa sosy. Aby przygotować zielony sos, włóż wszystkie składniki do blendera. Przykryj. Zmiksuj na wysokich obrotach do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Aby przygotować sos z papryką ají rocoto, wymieszaj dokładnie wszystkie jego składniki w miseczce. Przykryj. Przed podaniem przechowuj oba sosy w lodówce.

  • Przygotuj grill, aby umożliwić grillowanie metodą pośrednią w niskich temperaturach (135°C – 150°C). Rozgrzej grill: ustaw moc wszystkich palników na średnią. Wyjmij kurczaka z marynaty i ułóż go na grillu. Usuń pozostałości marynaty. Zamknij grill.

  • Grilluj przez 40 do 45 minut lub aż temperatura wewnętrzna najgrubszej części kurczaka wyniesie 75°C. Od czasu do czasu odwróć mięso. Przenieś kawałki kurczaka na rozpaloną stronę grilla i ułóż je skórką do dołu. Ustaw moc włączonych palników na wysoką.

  • Grilluj bez przykrycia przez jeszcze 3 do 5 minut lub aż kurczak mocno się przypiecze. Podziel mięso na porcje. Podaj kurczaka z zielonym sosem chili i kremowym sosem z papryką ají rocoto i, jeśli chcesz, z cząstkami limonki.

Porady Gotowanie

Uwaga: aby utrzymać niezbyt wysoką temperaturę (135°C – 150°C), zamknij pokrywę i, jeśli to konieczne, dostosuj moc palników. Podane instrukcje dotyczyły korzystania z grilla gazowego. Sprzęt do grillowania może się różnić od opisywanego. Czas pieczenia podano w przybliżeniu.

Pasty z papryk ají amarillo, ají panca i ají rocoto przygotowuje się z peruwiańskich papryk, które pod względem ostrości mieszczą się w skali od pikantnych do łagodnych. Można je kupić w sklepach z żywnością południowoamerykańską, delikatesach internetowych lub w supermarketach w dziale z produktami z Ameryki Południowej.

Korzystanie z piekarnika: zamarynuj kurczaka zgodnie z instrukcjami. Ułóż kurczaka na kratce ustawionej na blasze do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym wcześniej do temperatury 190°C przez 50 minut lub aż mięso będzie odpowiednio upieczone.  

Aby przygotować pyszny posiłek inspirowany peruwiańskimi smakami, podaj kurczaka z doprawionym purée z plantanów.

Oceny i komentarze: 0