Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Kaczka z jabłkami i sosem sojowym

Składniki
Sposób przygotowania
  • Filet z kaczki oczyść,umyj i osusz. Natnij od strony skóry co 2 cm, uważając jednak żeby nie przeciąć mięsa. Ułóż filety na rozgrzanej patelni skórą do dołu i smaż przez 3-4 minuty. Odwróć mięso i także obsmażaj przez kilka minut.

  • Zdejmij filety z patelni i odłóż na ogrzany talerz. Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w ósemki. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz który wytopił się podczas smażenia. Lekko zrumień.

  • Dodaj sos sojowy, pokrojony w plasterki czosnek i miód. Przypraw szczyptą rozmarynu, czarnego pieprzu i chili. Wymieszaj.

  • Dorzuć filety z kaczki. Trzymaj wszystko jeszcze kilka minut na ogniu. Sos powinien delikatnie odparować.

  • Filety z kaczki pokrój w plasterki. Podawaj z łyżką puree z selera i cząstkami duszonych jabłek. Całość polej delikatnie sosem.

Oceny i komentarze: 0