Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Chrupiące piersi z kaczki w sosie śliwkowo-anyżowym

Klasyczne orientalne przyprawy, takie jak anyżek, chili i pieprz syczuański, nadają tej potrawie cudowny smak.

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.

  • Włóż śliwki, brązowy cukier, ocet z białego wina, sos sojowy, chili i jedną gwiazdkę anyżku na patelnię i podgrzewaj przez 20-25 minut, dopóki śliwki nie zmiękną. Przetrzyj przez sitko i odłóż na bok.

  • W międzyczasie rozbij pozostałą gwiazdkę anyżku i pieprz czosnkowy, używając moździerza i tłuczka. Natnij skórę na piersiach z kaczki i wetrzyj w każdą pierś przyprawy, a następnie oprósz je solą.

  • Umieść piersi skórą do dołu w rondlu i obsmaż na wolnym ogniu przez ok. 10 minut, aż skóra zacznie brązowieć. W międzyczasie wytopi się sporo tłuszczu, który ewentualnie należy odlać. Zwiększ ogień, odwróć piersi na drugą stronę i obsmaż przez 1 minutę. Przełóż piersi do naczynia żaroodpornego.

  • Umieść naczynie w piekarniku na 8 minut, następnie wyjmij i pozwól mięsu „odpocząć” przez 5 minut.

  • Przed samym podaniem podsmaż kapustę pak choi i dymki, a w międzyczasie podgrzej sos śliwkowy. Podawaj kaczkę na warzywach polaną sosem śliwkowym.

Oceny i komentarze: 0