Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Naleśniki z nadzieniem warzywnym

Składniki
Porcja dla: 4 osób
Sposób przygotowania
  • Warzywa oczyścić, umyć i drobno pokroić: marchewki w plasterki, kalarepki w słupki, strączki groszku cukrowego przepołowić w poprzek itp.

  • Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

  • Na gorącym oleju usmażyć naleśniki.

  • Naleśniki wyłożyć na ogrzany półmisek i trzymać w cieple.

  • Nadzienie podgrzać, przyprawić posiekaną Natką Pietruszki, rozłożyć na naleśnikach, które należy złożyć i podać na ciepło przybrane gałązkami natki pietruszki.

  • Idealnie pasującym napojem jest lekkie białe wino.

  • Rozdrobnione warzywa zblanszować (krótko obgotować) w osolonej wrzącej wodzie, a po wyjęciu zahartować (przelać zimną wodą).

  • W garnku roztopić masło, wrzucić odsączone warzywa, trochę je poddusić, ale tak, żeby pozostały jędrne, potem podlać słodką śmietanką i zagęścić mąką ziemniaczaną rozmieszaną w zimnej wodzie.

  • Doprawić do smaku Solą oraz Mielonym Białym Pieprzem i postawić w ciepłym miejscu.

  • Następnie sporządzić ciasto naleśnikowe.

  • Wybić jajka ze skorupek, oddzielić białka od żółtek.

  • Z białek ubić sztywną pianę i odstawić na bok.

  • W drugiej misce dokładnie roztrzepać żółtka z mlekiem, dodać szczyptę Soli, dosypać mąkę oraz mąkę ziemniaczaną ciągle ubijając, aż na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza.

  • Wówczas do ciasta ostrożnie dodać ubitą pianę z białek oraz Zioła.

Oceny i komentarze: 0