Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Raja z sosem bearneńskim, pianką pomarańczową i granatem

Przepis zaprezentowany w programie Top Chef.

Składniki
Sposób przygotowania
  • Pomarańczę parzymy, ocieramy skórkę i wyciskamy sok.

  • Skrzydła raji oddzielamy od ości, nacieramy solą, 2 łyżkami soku z pomarańczy, gwiazdką anyżu, oliwą i umieszczamy w woreczku próżniowym. Woreczek umieszczamy w urządzeniu souse vide na 14 minut w 65 stopniach.

  • W tym czasie przygotowujemy sos na patelni z połowy soku z pomarańczy, otartej skórki i miodu. Oczyszczamy ziarna granatu. Z drugiej połowy soku pomarańczowego i lecytyny sojowej ubijamy mikserem lekką piankę.

  • Sos bearnaise ubijamy blenderem łącząc żółtka, estragon, kapary oraz gorące sklarowane masło. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos chłodzimy przed podaniem. Wszystkie składniki układamy na talerzu.

Oceny i komentarze: 0