Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Empanady z krewetkami i serem queso fresco z sosem z zapiekanej miechunki pomidorowej

Empanady to przekąski popularne w krajach Ameryki Łacińskiej. Wywodzą się z Hiszpanii i Portugalii, gdzie często nadziewano je owocami morza. Nasza empanada jest wypełniona krewetkami i kremowym serem queso fresco i podana z meksykańskim sosem z miechunki.

Składniki
Porcja dla: 20 porcji (po 1 empanadzie)
Sposób przygotowania
  • Aby przygotować sos z zapiekanej miechunki, polej oliwą miechunkę, chili serrano i czosnek. Połóż na wyłożonej folią do pieczenia blasze. Opiekaj przez 4 do 6 minut lub aż miechunka i chili zaczną się miejscami lekko zwęglać. Lekko ostudź. Włóż miechunkę, chili i czosnek do blendera. Dodaj serek śmietanowy i 1/2 szklanki sera queso fresco; przykryj. Zmiksuj na średnich obrotach do uzyskania jednolitej masy. Dodaj dymkę, kolendrę, 1 łyżkę chili fresno i sól. Zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.

  • Aby przygotować nadzienie do empanady, zmieszaj w dużej misce 2/3 szklanki sosu z zapiekanej miechunki z pozostałą 1/2 szklanki sera queso fresco. Dodaj krewetki, 1/4 szklanki migdałów Marcona, 1 łyżkę pozostałych chili Fresno, kmin rzymskii paprykę chili , dokładnie wymieszaj.

  • Aby złożyć empanady, rozwiń gotowe kruche ciasto na powierzchni delikatnie posypanej mąką. Przy użyciu formy o średnicy 10 cm wytnij z każdego płatu ciasta 5 kółek, czyli łącznie 20 kółek. Nałóż jedną czubatą łyżkę nadzienia na połówce każdego z kółek. Zwilż wodą brzegi każdego z nich. Złóż na pół; przyciśnij krawędzie widelcem, aby zamknąć empanadę. Ułóż w odstępach 5 cm na nienatłuszczonej blasze do pieczenia. Nakłuj górną część każdej empanady widelcem, aby wypuścić powietrze.

  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20 minut, lub aż się zezłocą. Wymieszaj pozostałą 1/4 szklanki migdałów Marcona z pozostałą łyżką chili fresno. Posyp empanady. Podawaj z sosem z zapiekanej miechunki.

Porady Gotowanie

· Chili fresno mają zbliżoną wielkość do papryczek jalapeño. Kiedy są zielone, mają delikatnie ostry smak. Kiedy dojrzewają i zmieniają kolor na czerwony, stają się bardziej pikantne. Jeżeli nie są dostępne, zastąp je papryczkami chili jalapeño lub serrano.
· Migdały Marcona są uprawiane w Hiszpanii. Są bardziej okrągłe, słodsze i bardziej miękkie niż kalifornijska odmiana migdałów. Można je znaleźć w dobrych sklepach z żywnością. Jeżeli nie są dostępne, możesz je zastąpić bardziej popularną kalifornijską odmianą.

Oceny i komentarze: 0