Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Karpie pieczone w migdałach

Składniki
Porcja dla: 4 osób
Sposób przygotowania
  • Karpie umyć, wypatroszyć (nie odcinając łbów), oskrobać z łusek, usunąć oczy, natrzeć solą.

  • Można dowolnie udekorować, np. cienkimi plasterkami cytryny, gałązkami natki, paseczkami papryki.

  • Masło rozpuścić w rondelku, zdjąć z ognia, lekko przestudzić.

  • Mąkę wymieszać z papryką i łyżką majeranku.

  • Ryby posmarować połową masła, obtoczyć w mące, papryce i majeranku.

  • Włożyć do naczynia żaroodpornego.

  • Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 220°C ok. 1 1/2 godz.

  • W połowie pieczenia skropić masłem i posypać drugą łyżką majeranku.

  • Płatki migdałowe wsypać na patelnię, smażyć bez tłuszczu (przez cały czas mieszając) na złoty kolor.

  • Upieczone ryby przełożyć na półmiski, posypać płatkami migdałowymi.

Oceny i komentarze: 0