Papryka słodka w torebce

Papryka - w Hiszpanii znana jako pimentón i zwykle kojarzona z kuchnią węgierską - to klasyk wśród ostrych przypraw o owocowym, słodko-pikantnym smaku. Jest często stosowana w kulinarnym świecie.

Następnym...

Papryka - w Hiszpanii znana jako pimentón i zwykle kojarzona z kuchnią węgierską - to klasyk wśród ostrych przypraw o owocowym, słodko-pikantnym smaku. Jest często stosowana w kulinarnym świecie.

Następnym razem, gdy będziesz przyrządzać meksykańską ucztę, oprósz domowe guacamole papryką słodką Kamis, aby stworzyć przepyszny dip.


Papryka w proszku jest to przyprawa otrzymywana z wysuszonych i zmielonych owoców papryki rocznej, rośliny uprawianej w tropikalnych rejonach Ameryki Środkowej i Południowej oraz w Europie Południowej. Ma aromatyczny zapach, a smak - w zależności od gatunku - ostry i palący, lub łagodny i słodki. Papryka jest podstawową przyprawą w kuchni węgierskiej, meksykańskiej, indyjskiej. Wzmacnia odporność organizmu, ma też korzystny wpływ na procesy trawienne.

Papryka słodka wzbogaca smakowo dania z mięsa, drobiu i ryb. Stosowana jest także do zup, warzyw, sałatek, serów. Jest popularnym, aromatycznym barwnikiem spożywczym, doskonale barwi sosy (np. majonezowy i śmietanowy) oraz potrawy z jaj, ryżu i drobiu. Jest składnikiem wielu powszechnie stosowanych mieszanek przyprawowych.

Dowiedz się
więcej o... PAPRYCE

Więcej Mniej

Informacje żywieniowe

Więcej informacji wkrótce

KOD UPC (Sztuka)

5900084002011

Powiązane przepisy