Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Pieczeń rzymska z jajami

Pieczeń rzymska, nazywana przez niektórych klopsem, idealnie nadaje się na ciepło i na zimno np. na kanapki. Jest to danie, które bardzo często można spotkać w polskich domach z okazji Świąt Wielkanocnych. Jajka nadają nie tylko wyjątkowego smaku, ale także sprawiają, że pieczeń rzymska wygląda bardzo efektownie. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu!

Składniki
Porcja dla: 4-5 osób
Sposób przygotowania
  • Namoczyć bułkę w zimnej wodzie.

  • Roladę wyjąć z piekarnika, sos z pieczeni przelać do małego garnka; przez 5 min. gotować w nim pieczarki.

  • Sos doprawić kwaśną śmietaną, musztardą i ketchupem.

  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

  • Zmielone mięso wymieszać z odciśniętą bułką, cebulą, solą, pieprzem, ziołami i mlekiem.

  • Piekarnik rozgrzać do temp. 220°C.

  • Obrane jajka ugotowane na twardo owinąć mięsną masą i uformować podłużny klops, posypać mąką.

  • Piec przez 1 godzinę na najniższym poziomie piekarnika.

  • Umytą włoszczyznę grubo pokroić i dodać do pieczeni po 5 minutach.

  • Dolewać stopniowo rosół.

  • Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.

Oceny i komentarze: 0