Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Syczuański sos z orzechów nerkowca

Ta orzechowa azjatycka mieszanka czerpie swój ostry smak z ostrego chili w oleju i przyprawy Chińskiej 5 Smaków. Najlepiej smakuje w połączeniu z chrupiącą jicamą, czyli kłębianem kątowatym, marchewką, smażonymi wontonami lub z zimnym makaronem.

Składniki
Porcja dla: Przepis na 3 i 1/2 szklanki sosu lub 28 porcji po 2 łyżki każda.
Sposób przygotowania
  • Masło orzechowe, pikantne chili w oleju, sok z limonki i przyprawę chińską 5 smaków wymieszaj w misce, aż utworzą jednolitą masę. Dodaj nerkowce i imbir i dobrze wymieszaj. Dodaj dymkę i delikatnie wymieszaj.

  • Pozostały sos przechowuj w lodówce. Przed podaniem pozostaw na 10 minut w temperaturze pokojowej.

Porady Gotowanie

Pikantne chili w oleju można kupić w sklepach azjatyckich i w specjalistycznych sklepach internetowych. Popularna marka to Lao Gan Ma.

Oceny i komentarze: 0