Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Marynowane krewetki z grillowaną kukurydzą i papryczkami chili

Ta odświeżająca przystawka stanowi połączenie dwóch tradycyjnych południowoamerykańskich dań: escabeche i tiradito. Według tego przepisu ugotowane krewetki zostają zamarynowane w pikantnym sosie z papryką ají rocoto. Podaje się je z grillowaną kukurydzą, melonem miodowym, kolendrą i świeżymi papryczkami chili.

Składniki
Porcja dla: Przepis na 9 porcji (po 1/2 szklanki).
Sposób przygotowania
  • Ściągnij liście z kolby, ale ich nie ucinaj, podobnie jak łodygi. Usuń wszystkie włókna, tzw. wąsy. Ściągnięte liście zwiąż ze sobą kawałkiem liścia. Grilluj kukurydzę na średnim ogniu przez 10 minut lub aż zmięknie i miejscami lekko się miejscami lub zbrązowieje. Od czasu do czasu obróć kolby. Nieco ostudź. Zetnij ziarna kukurydzy z kolby.

  • W średniej wielkości misce wymieszaj starannie sok cytrynowy, likier, pastę z papryki ají rocoto, kminek, czosnek, sól morską i pieprz. Przed użyciem przechowuj w lodówce.

  • Zagotuj 1 szklankę wody w średniej wielkości rondlu na średnim ogniu. Delikatnie wrzuć krewetki. Przykryj. Gotuj na parze przez 5 minut lub aż krewetki staną się różowe. Odcedź i opłucz zimną wodą. Pokój krewetki wzdłuż na pół. Włóż krewetki do marynaty na bazie papryczek ají rocoto. Podrzuć, aby dobrze pokryły się marynatą. Przykryj. Włóż na 30 minut do lodówki.

  • Aby podać danie, ułóż krewetki, kukurydzę i melona miodowego na płaskich talerzach. Każdą porcję pokrop marynatą. Przybierz talerze papryczkami chili fresno i kolendrą.

Porady Gotowanie

Pasta z papryki ají rocoto jest przygotowywana z bardzo pikantnej czerwonej papryczki pochodzącej z Peru. Można ją kupić w sklepach z żywnością południowoamerykańską, delikatesach internetowych lub w supermarketach w dziale z produktami z Ameryki Południowej.

Chili fresno mają zbliżoną wielkość do papryczek jalapeño. Kiedy są zielone, mają delikatnie ostry smak. Kiedy dojrzewają i zmieniają kolor na czerwony, stają się bardziej pikantne.

Papryka chili zawiera kapsaicynę, która może poparzyć skórę. Po pokrojeniu papryczek chili należy starannie umyć ręce i deskę do krojenia ciepłą wodą z mydłem. Można też złożyć gumowe rękawiczki na czas obróbki papryczek.

Oceny i komentarze: 0