Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Kurczak pieczony w sosie pietruszkowo-tymiankowym

Pietruszka i tymianek dodadzą smaku i aromatu pieczonemu w całości kurczakowi.

Składniki
Porcja dla: 4-6
Sposób przygotowania
  • Rozgrzej piekarnik do 220oC. Kurczaka natrzyj solą i umieść w brytfance. Piecz przez 30 minut, aż skóra stanie się złocisto-brązowa.

  • W międzyczasie przygotuj sos. Cebulę podsmaż na oleju, aż zmięknie i nabierze złocisto-brązowego koloru.

  • Do cebuli dodaj mąkę i smaż przez minutę. Następnie, cały czas mieszając, dodaj wino, rosół i śmietankę. Sos doprowadź do wrzenia.

  • Do brytfanki z podpieczonym kurczakiem przelej sos, a następnie posyp kurczaka tymiankiem i pietruszką.

  • Obniż temperaturę piekarnika do 180oC i całość piecz przez godzinę.

  • Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Kurczaka pokrój na porcje. Podawaj z sosem.

Oceny i komentarze: 0