Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Kurczak pieczony po staropolsku

Pieczony kurczak – mięso najczęściej pojawiające się na polskich stołach, lubiane przez niemal wszystkich. Marynowane z zewnątrz marynatą staropolską i aromatyzowane od wewnątrz nadzieniem z bułki tartej i ziół, których aromaty przenikają do mięsa podczas pieczenia. Dzięki temu kurczak rewelacyjnie smakuje i nie jest suchy.

Składniki
Sposób przygotowania
  • Roztop masło.

  • Dodaj bułkę tartą i zioła wraz z przyprawą uniwersalną.

  • Wymieszaj.

  • Tak przygotowanym nadzieniem wypełnij wnętrze kurczaka.

  • Z zewnątrz posmaruj kurczaka marynatą, wymieszaną z sześcioma łyżkami oleju.

  • Odstaw na około 2 godziny.

  • Piecz pod przykryciem z folii aluminiowej, w temperaturze 180°C przez około 90 minut.

Oceny i komentarze: 0